onsdag 29 juli 2009

Kyrkor i Transylvanien


Transylvanien ar ett mycket spannande kyrkolandskap. Rumansk-ortodoxa lever sida vid sida med saxiska lutheraner och ungerska katoliker. Man kan ana viss tavlan nar de stora katedralerna trangs i stadernas centrum, och trots att vi ar en Kyrka ar det stor skillnad pa de olika kyrkorummen. I de ortodoxa kyrkorna sjuder det av aktivitet. Manniskor kommer och gar, kysser ikoner och korstecknar sig. Barn bars fram till prasterna for valsignelser. Vaggarna givetvis helt overplottrade med guld och ikoner. I de katolska kyrkorna sitter manniskor i bankarna och ber eller knafaller infor den helige Franciskus eller Anton av Padova, eller Modern. I helgonbilderna givetvis inbyggt en helt osmaklig ljusslinga for att fa till den dar riktigt sliskiga katolska kitschen. De lutherska kyrkorna tar intrade och innehaller nagon enstaka tant som sitter i bankraden i den i ovrigt helt avskalade kyrkobyggnaden.

Man far latt for sig att det hanger ihop. Nar man rensat ut kyrkans inalvor i syfte att kunna rikta allt blod till hjarnan, stannar markligt nog bonens hjarta.

Jag far lagga upp lite bilder nar jag kommer hem imorgon!

3 kommentarer:

Tubbo sa...

Oh.. sliskig katolsk kitsch.. nice;)

Låter som en spännande resa.

Välkommen hem!

Anonym sa...

Verkar som om att det finns något för alla typer då. Jag kan se parallellerna mellan det lutherska och "scandinavian design", kanske är det den förra om har lett till det senare, eller det senare som gjorde att det förra kom att passa in så bra här på oss i Norden..? Kanske kommer detta att ändras ju mer vi närmar oss resten av Europa, vem vet?

Excelsis sa...

Tubbo: Tack!

Johan: Det är inte omöjligt. Svängningarna mellan pråligt och enkelt känns dock mer eller mindre internationella även om det tog mer tid för något att ta sig från Paris till Ryssland förr i tiden.