torsdag 30 juli 2009

Pannkakor


Pannkakor är gjorda av ägg, mjöl och mjölk, en bloody mary av tomatsås och vodka. Lätt som en plätt. Allt kan reduceras till vad det egentligen är. All upplevelse är psykologi, all psykologi är neurologi, all neurologi är biologi, all biologi är fysik och allt går att reducera till naturlagar. Att det går att reducera är en bekräftelse på sanningen däri. Lätt som en plätt, eller?

Frågan är viktig i debatten med samtiden. Ett sammansatt koncept som kristendomen går inte att reducera ned till en bakomliggande orsak eller uruppenbarelse. Uppenbarelsen är kristendomen i sin helhet, i hela sin vaga och otydliga form. Inte bibel + religiösa ritualer + etiska regler. Inte systematisk teologi + exegetik + religionsbeteendevetenskap.

Antingen bildar kristendomen en kategori med t.ex. organisationer som nog kan anses som mer än individ

1 kommentar:

Stefan sa...

Och så inordnas allt i allt mindre delar, ända tills vi finner en minsta odelbar kärna... eller så gör vi aldrig det. När själva ljuset blir för grovt för det vi tittar på (kvantproblematiken) får vi antingen nyttja andra betraktelsesätt eller nöja oss med att inte komma djupare.

Ur det torra, tvådimensionella papprets perspektiv är det ingen skillnad på receptet och pannkakorna. Men för den som har en mun att smaka med är det en enorm skillnad på ägg, mjöl och mjölk å ena sidan, och pannkakor å andra. Skuggan på marken må vara det avtryck jag lämnar i solens sken, men den är inte identisk med mig.

Och på samma sätt kastar kristenheten sin skugga över kristendomen.