tisdag 10 november 2009

Swayze och demokratism


Jag är sjuk och det blir lite day-time-tv. Nord och syd har jag egentligen aldrig sett. Patrick Swayze besöker hur som helst nordstaterna. Själv är han ju emot slaveriet, men, menar han, de förhållande som industriarbetarna lever under är inte bättre än de slavarna lever under. Visst de är fria på pappret, men har man ingen mat är friheten en chimär. Den typen av argumentation (det är lika bra att vara slav som att vara arbetarklass, och bäst är att vara slav i ett socialistiskt system) hör man inte nu för tiden.

Inte att det finns någon form av förståelse för varför det är viktigare att vara fri, om det ändå varit någon sorts seger för humanetiken. Mer av kulturevolution, att "vi vet mer nu". Nu råder demokratism, den bästa av världar. Nu är vi upplysta, vetenskap och rationalitet har gett oss etik och metafysik.

På morgontvn säger man att bloggar kan vara ett verktyg för demokratin. Alltså inte för att uttrycka åsikter, nej, där "måste faktiskt lagar och regler gälla", och "det anonyma hatet" stävjas. Demokratin bara är, som ett naturtillstånd. Demokrati är kampen mot fundamentalism, rationalitet är kampen mot religion.

Att undervisa om detta åligger skolan, kunskap leder som sagt per automatik till vissa åsikter...

1 kommentar:

Anonym sa...

mycket intiresno, tack