onsdag 19 november 2008

Kroppen som tempel


En av prästerna har blivit sjukskriven så nu blir det inhopp som retreatledare till helgen. "Herren är i sitt heliga tempel" är temat. Det känns, trots det korta varslet (eller kanske på grund av), spännande. Ämnet känns också överväldigande på något sätt, hur kan man formulera sig kring en sådan sak?

Templet refererar ju till kyrkan i någon mening, man kan också tänka kring Guds vara, men det som kanske känns mest relevant på en retreat är väl vad som läses ut ur följande:

Vet ni inte att er kropp är ett tempel för den heliga anden, som ni har inom er och som ni har fått från Gud? Ni tillhör inte er själva. (1 Kor 6:19)

Guds närvaro inom oss.

Hur leder och visar man till det?

Jag har funderat lite på om man skall göra en vandring med Mose eller Elia upp på berget (jag gick ju själv upp på det fysiska berget för lite över en vecka sedan). Eller kanske i pingstdagen. Likväl lutar det nog åt en betraktelse kring Gud i oss, snarare än en ledd meditation, då bilderna inte riktigt räcker.

Sedan blir det premiär på mer strukturerade samtal i andlig vägledning (om nu någon väljer att tala med mig...) Det känns också spännande, inte minst för att jag nog någonstans ser mig själv i den rollen i framtiden.

Jag återkommer med min betraktelse eller vad det nu blir... :)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken fruktansvärd anabola kropp den killen har. Jag är lite nyfiken på hans hjärta ser ut, måste va stort som en oxes.


Sen angående ditt inlägg. Kom och tänka på Romarbrevet 12 när jag läste det. Kanske kan du finna tankar därifrån.

"Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud - er andliga gudstjänst. Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom." (Rom 12)

Excelsis sa...

Sleepaz: Ja verkligen bisarr, bilden känns smått overklig..

Tack för texten. Det kanske är lite för "fast föda" för klientelet i fråga. Är man inte framme blir denna text lätt moralistisk eller ut i någon sorts allmän "prestera religion".

Breven finns mycket att ta av, det märks ju. Jag är annars själv inne i Matteus igen. Det känns som att man har läst det ett par gånger men likväl så är det alltid massa nytt som dyker upp. Det känns skönt på ett sätt att man aldrig blir färdig med den boken, även om det är en viss kränkning mot min något barnsliga ambition att förstå allt...

Är allt bra med dig annars? Jobb i behåll och så?

Sleepaz sa...

Det är bra med mig. Jobbet får jag behålla :)
Dock har orderingången från volvo minskat rejält. Men vi har andra kunder också så vi har att göra :)