måndag 25 januari 2010

Demoniserade muslimer

På Dagen.se kan man läsa om "Hannah Shah" vars självbiografiska bok beskriver en tyrannisk pappa, tillika imam, som gjort en Fritzel. Artikeln gör en stor poäng av det muslimska i mannens beteende och författaren Majken Öst-Söderlunds egen attityd redovisas i meningen: "[b]oken stärker varenda fördom som en västerlänning kan ha om islam. "

Artikeln förmedlar en olycklig, eller kanske snarare beräknad, sammanblandning av psykopati med sexuellt våld som del av maktutövningen och hederskultur. I betraktandet av "muslimen" är dess egenskap av just att vara muslim det mest utmärkande draget. För en våldsbrottsling som tillhör normaliteten, etniskt svensk, kulturellt (men bara kulturellt) kristen, måste vi söka svaren någon annanstans, för muslimen är det självklara islam, eller om man nu vill skydda religionen, hederskulturen.

Att "Fadern var oerhört rädd för den västerländska kulturen. Han föraktade allt han inte förstod sig på. För att barnen inte skulle påverkas av omgivningen fick de inte lämna gatan som familjen bodde på. Där bodde enbart landsmän. I skolan bar flickorna traditionell klädsel och de fick aldrig gå hem till någon klasskamrat. Alla som inte var muslimer var goray - hedningar. Med dem fick ingen beblanda sig." skulle kunna beskriva ganska många incestfamiljer, det kan också beskriva hederskultur. Att kvinnor är övervakade, att deras giftemål blir planerade, osv., är givetvis något som bör motverkas, men har troligtvis inte något med sexuella övergrepp att göra (till dess det är belagt i någon form av studie får det betraktas som xenofobisk och populistisk propaganda).

Bokens författare vill enligt artikeln:

"..vill med sin bok uppmärksamma alla de muslimska flickor som lever i liknande situation som hon själv gjorde. De kanske inte misshandlas och våldtas, men de har ingen religions- eller yttrandefrihet. De har inte ens rätt att bestämma vem de ska gifta sig med."


Det är så enkelt att demonisera muslimen samtidigt som man lyfter fram de goda kristna, vandringen från den onda världens avgudadrykan (våldtäkt, ofrihet, osv.) till ljuset :
"Hannah är kristen i dag. En av hennes lärare tog hand om henne, när hon slutligen vågade berätta om det helvete hon levde i. Hon fick bo hemma hos läraren, sedan de vidtagit en hel del försiktighetsåtgärder så att ingen skulle kunna hitta henne. När Hannah förstod att kristen tro byggde på kärlek, nåd och gemenskap bestämde hon sig för att lämna islam."
Sveriges kristna tidningar bör vara försiktiga med vad man underblåser. Sverige är främlingsfientligt så det räcker. "Chapter and verse" kanske Spurgeon utropar.
Ty Herren, er Gud, är gudarnas Gud och herrarnas Herre, den store Gud och fruktansvärde hjälte som aldrig är partisk och inte kan mutas, som ger den faderlöse och änkan deras rätt och som älskar invandraren och ger honom mat och kläder. Även ni skall visa invandraren kärlek, ty ni har själva varit invandrare i Egypten. (5 Mos 10:17-19)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dock är det ju viktigt att man belyser problemen med hederskulturen. När någon västerlänning belyser dessa problem viftas det ofta bort som xenofobiska lögner.

Excelsis sa...

Anonym: Jag håller med till 100 %, men det borde kunna göras på ett sakligt sätt.