fredag 8 januari 2010

Rand om känslor

Såg på Phil Donahues intervju av Ayn Rand från sent 70-tal, för någon dag sedan.

Rand säger att alla känslor kan hänföras till bakomliggande ideologi. Jag tycker att uttalandet är intressant, vi väljer ideologi, en kultur, som sedan avgör de känslor vi får. Känslorna är inte översättningsbara mellan olika kulturer.

Frälsningen medför därmed känslomässig instabilitet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är en intressant tanke (och tack för bra tips att se på)! Rand var och är en intressant tänkare, vad man än tycker om hennes idéer så är de långt ifrån lätta att avfärda.

Excelsis sa...

Johan: Jag kommer dock inte ifrån att man, då man vill definiera människan som god, måste placera ondskan i strukturerna vilket i slutändan tar ifrån människan både ansvar, fri vilja och möjlighet.

Anonym sa...

Sant. Till viss del måste "strukturer" såklart kunna förstärka goda eller onda impulser hos människan. Om så inte var fallet hade kultur och miljö varit onödiga att ta hänsyn till. Men om ansvaret ytterst alltid är den skilda människans, måste hon också ha ett samvete - vilket vi i så fall kan sluta oss till är en del av det gudomliga i människan (annars skulle vi inte kunna skilja på gott/ont trots dåliga strukturer).

Pelle Poluha postade den här länken för ett tag sedan (här: http://basun.poluha.se/2009/12/18/nagra-tankar-om-barnuppfostran/). Jag tycker den säger hel del om den mänskliga situationen. Kolla gärna det här klippet:
http://prageruniversity.com/4.htm

Excelsis sa...

Bra video. Jag måste dock påtala att människor också, vill "göra rätt" (definierat utifrån den med makt, alfa-personen) om de har förutsättningarna för det, vilket ger ytterligare tyngd till bad values. Givetvis är det i relation till vårat samhälle.