fredag 6 mars 2009

En ny rustning?


Blev tillfrågad idag om jag ville vara med och skriva en artikel om prästerskap och behovet av andlig vägledning. Intressant ämne må jag säga. Jag får återkomma när det blir lite mer kött på benen.

En liten reflektion också. Likheten i följande texter är ganska stor.

Han skall klä sig i rättfärdighetens harnesk och sätta den opartiska domens hjälm på sitt huvud. Oövervinnelig helighet skall han bära som sköld, skoningslös vrede skall han slipa till svärd, och hela världen skall följa honom i strid mot de vanvettiga. (Vish 5:18-20)
;och;
Ta därför på er Guds rustning, så att ni kan göra motstånd på den onda dagen och stå upprätt efter att ha fullgjort allt. Stå alltså fasta, spänn på er sanningen som bälte och klä er i rättfärdighetens pansar och sätt som skor på era fötter villigheten att gå ut med budskapet om fred. Håll ständigt trons sköld framför er, med den skall ni få den Ondes alla brinnande pilar att slockna, och grip frälsningens hjälm och Andens svärd, som är Guds ord. (Ef 6:13-17)
Kan man tänka att det finns en parallellitet mellan dem på så vis att:
opartisk dom och frälsning,
Oövervinnelig helighet och tro,
Skoningslös vrede och Anden, som är Guds ord,
..hör ihop. Den opartiska domen är ju vad som kan förväntas, rättfärdig i någon mening, men frälsning och nåd är något annat, det oförtjänta i Guds handlande. Oövervinnerlig helighet i presterandet besvaras av kravet på tilltro till Herren. Den skoninglösa vreden mot de vanvettiga, byts mot ett milt och ödmjukt sinne. Kanske.

Inga kommentarer: