torsdag 18 september 2008

Alla dessa ömma tår...


Jag läser i artikeln i dagen att

"Berndt Isaksson, metodistpastor från Vetlanda, tillhör dem som reagerade starkt på tv-programmet.

- Jag är mycket, mycket upprörd, besviken och sorgsen över det här. Det är helt okej att man driver med oss som kristna, men inte att man driver med det som är heligt i vår tro. Hur kan församlingen tillåta att man i ett helgat kyrkorum uttalar så grova hädelser?"

Att de driver med oss kristna men inte det som är heligt i vår tro. Vad får man då driva med? Bernt. Ge inte sken av att du inte är känslig.

Jag tycker för övrigt att Magnus Betnér var ovanligt finstämd och städad i sina skämt. Skämt av en typ som florerar i hela samhället. "Rasar" eller "förfasas" man av detta så bör man nog se över sitt umgänge. Predikanter som frälser de redan frälsta gång på gång och sedan låter sitt eget dåliga självförtroende och sin vacklande tro stå som någon sorts modell för vad alla tänker: de religiösa är som småbarn; dessa finns det allt för gott om.

Mitt råd, ut ur ankdammen, ut ur kyrkans försvarsmurar, möt verkligheten, fälten som vitnat.

Skärpning.

3 kommentarer:

Tore Eriksson sa...

Det som förvånar mig mest, var att Magnus verkar vara relativt insatt i ämnet. De flesta av hans skämt hade faktiskt lite udd pga att han tog upp frågor med viss relevans.

Jag, som betecknar mig själv som "fundamentalistiskt bibeltroende", men tar avstånd från det mesta i det högerkristna åsiktspaketet, tycker han har många viktiga poänger. Speciellt då vår fixering kring just homosexsynden, som jag själv ifrågasatt i en rad kristna fora och bloggar.

Visst, han gjorde ett par plumpa övertramp som varken var roliga eller träffsäkra, men lite måste vi väl ändå tåla tycker jag. Han har lite kvar till Hasse-å-Tages klass, men han är väl rätt ung vad jag kan förstå.

Själv skrattar jag högt och gott åt Monty Pythons Life Of Brian och tycker det är trist att vissa kristna velat förbjuda den.

Nej, lite självdistans och förmåga att kunna skratta åt oss själva skadar inte kristenheten!

Excelsis sa...

Tore: Absolut, jag tror vi är på samma linje.

Magnus B är pastorsson tror jag att han sade i början. Jag har hört någon intervju med honom där han pratar om sin brottning med sin tro och om hur han till slut lämnade den. Så nog är han insatt. (Dock inte tillräckligt för att inse hur bra det är.. :))

sleepaz sa...

http://www.youtube.com/watch?v=XRraxJutMWg

här är klippet.