tisdag 9 september 2008

Vi drar till Malmö!


Håller på att packa. Nu blir det skolpsykologkonferens i Malmö (staden med det gigantiska falliska monumentet, på bild till vänster). Det skall bli skönt att komma bort, få lära känna kollegorna lite bättre och kanske hinna läsa och tänka lite.

Gårdagkvällen innehöll ett mycket intressant samtal med en kvinna med vilken jag skall förbereda en retreatdag/"pilgrimsvandring" (jag har fått hoppa in). Hon var trött på alla ansträngda leenden och alla glada sånger och tankar med vilka vi puffar upp de kämpande församlingsmedlemmarna med - som exempel togs en barnbegravning där det inte var förrän psalmer kring att skrika ut sin förtvivlan som de sörjande kände att det kunde relatera till sångera, "Sörjande behöver inte Gud som haver.." Ämnet för dagen kommer bli Ps 88. Om förnedring och förkrosselse, om det som är svårt och tungt, om att bära sitt kors. Frågan är hur detta kommer att tas emot. Risken att det skrämmer bort människor, men om dessa delar aldrig får plats, hur äkta blir det då? När man känner som:

Du har störtat mig ner i graven,
i det mörkaste djupet.
Tung vilar din vrede på mig,
du låter dina bränningar slå över mig.
Du har drivit bort mina förtrogna,
du har fyllt dem med avsky för mig.
Jag är inspärrad, jag kan inte komma ut. (Ps 88:7-9)


Vad betyder det gulliga och käcka då?

Allt för få låter dessa känslor komma fram...

4 kommentarer:

Marcus sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Iskra sa...

Jag är absolut inen psykolog, men jag kan definitivt hålla med dig om att det lätt kan bli så att folk är alltför noga med att trösta med mjuka och tröstande ord i krissituationer och glömmer att ilska också är viktigt. När man förlorat någon för tidigt eller på ett orättvist sätt tror jag att det är mycket viktigt att inte bara bemötas med mjuka ord och förväntan att sörja mjukt och försiktigt utan att man också måste bejakas i sin ilska. Man måste få ryta åt Gud och anklaga honom annars kommer man inte vidare i relationen efter en sådan händelse.

Z sa...

Maila, så kan du få vår adress, och komma på besök.

Kraxpelax sa...

Det är Lûzgannons beständiga policy att till 100% instämma med Fri Hetspropaganda i fråga om 77 gånger samt förkunna att Var Fru är den kaoska kykans Hönshjärna nr intill evig tid eller så länge tngetbodet håller med uttrycklig fullmakt sinead Hin Hålige Anden Quack Quack Quack Quack.