tisdag 16 september 2008

Präst


Så här tänkte jag en kort stund idag:

Man kanske skulle bli präst.

Det finns både fördelar och nackdelar.

På ett sätt kan jag känna mig kallad till tjänst och jag tror att jag har funnit något i min Gudsrelation. Jag har redan rätt god koll på teologi, liturgi, jag kan skriva texter, jag kan "predika" (även utan power point), jag tror att jag skulle fixa församlingsbyggande ganska bra osv.

Sedan är ju Svk som den är, jag hade tvingats gå svenska kyrkans grundkurs, hade behövt acceptera Svks bekännelseskrifter, gå in i någon sorts beroendeställning till svks biskopar, 5,5 års studier till är väl också en bit som får mig att tänka.

Kanske är det lekman som är grejen för mig. Eller?

8 kommentarer:

Charlotte Therese sa...

Tja, resonerar ganska krasst numera: det behövs ju några aktiva lekmän också...

Och lekfolket överlag behöver aktiveras.

Sånt kanske en annan aktiv lekman kan inspirera till bäst?

Excelsis sa...

CT: Absolut, frågan är vad Gud vill.

Emanuel Karlsten sa...

Hey, vilken kul blogg du har! Hur har jag kunnat missa den?

Excelsis sa...

Emanuel: Tack och välkommen. Kul att du gillar den.

Hur du har kunnat missa min eminenta blogg, ja, jag vet inte, men någon på pr-avdelningen ligger risigt till ;).

Anonym sa...

Jag tror du hade blivit en utomordentlig präst, speciellt nu i tider då bra präster är lite av en bristvara. Tänk igenom detta ordentligt och om du känner ett kall så låt inte några fler år studier skrämma dig.

Excelsis sa...

Anonym: Det var uppmuntrande. Jag får fundera vidare helt enkelt. Jag antar att första steget skulle vara att skaffa lite formell kompetens i teologi. De första kurserna finns ju på distans. Det är kanske så det får bli..

Johan Stenberg sa...

Jag instämmer med Emanuel! :-)
Lycka till med prästplanerna!

Excelsis sa...

Johan: Tack.

Jag har funderat vidare och det första steget måste vara att ta kontakt med vår kära biskop. Jag har lite svårt att se mig själv i vanlig församlingstjänst, eller kanske snarare i kyrklig anställning. Jag skulle dock kunna tänka mig en tjänst där jag ägnar mig åt själavård, bön, liturgi, retreater, församlingsbyggande osv. Även om jag tror att de flesta skulle hålla med om att en sådan kallelse är möjlig så kan jag tänka mig att man har målat in sig i ett hörn. Alla skall ju in i mallen.