torsdag 16 oktober 2008

Rädd?

Ur en tramsig debatt kring om Gud blir rädd av skräckfilm:

Kristen tro postulerar att människan (med hennes psyke) är skapad till Guds avbild. Gud visar en del affekter. Han blir arg, glad, intresserad, känner avsmak och avsky, sorg, men rädsla och skam står det inget om (vad jag minns).

Snarare säger både Gud, Jesus och Änglarna vid ett flertal tillfällen; var inte rädda.

Tanken jag får: Affekterna skam och rädsla är en konsekvens av syndafallet och att närma sig Gud kommer i något led innebära att göra sig av med sin rädsla och skam. (Såklart inte genom isolering utan genom integration).

4 kommentarer:

Johanna G sa...

Precis! Och det står väl till och med i något av NT-breven just att "I kärleken finns ingen rädsla, ty kärleken fördriver rädslan" (orkar inte slå upp exakt citat).

Excelsis sa...

Ahh, detta känns som en teologisk insikt på riktigt... :)

Rolf sa...

Det gäller att få ut budskapet om den kristna läran och då även förklara att de sektledare som kontrollerar sina församlingsmedlemmar och förespråkar ex aga mm inte är kristna enligt bibelns och Jesu lära. Det är förvillade kristna förvillade av ondskan likt inkvisitionens ledare och förespråkare en gång var. Ondskan försöker hela tiden infiltrera den kristna kyrkan och då uppstår gärna sekterism nya läror som tolkar enligt ett ont egoistiskt schema.
Jesus gick på vattnet det är bara att tro och acceptera det är svaret och behöver inte diskuteras med någon som försöker göra sig lustig över det. Jesus är Guds som och kan mer än en vanlig människa mer nehöver inte sägas till den som tvivlar. Tron är frivillig och respekten för troende och otroende ska bibehållas.

Excelsis sa...

Rolf: Kommentaren hamnade på fel sida men jag håller med i allt du säger. Tack för det. Det är nog som du säger. Jag är där för att betjäna, inte att vinna själar.