måndag 20 oktober 2008

Veckans balt

Jaha då skall han ut och resa igen.

På torsdag bär det av mot Lettland och Via de Cristo. VdC är någon sorts snabbalpha med gemenskap, bön och föredrag under en weekend. Det började som en förberedelse för katoliker i Spanien(?) som skulle iväg och pilgrimsvandra. Det flyttade över till USA och där till de lutherska kyrkorna, från USA tog det sig till Lettland och nu skall min käre far och några vänner till honom (samt en pastorsadjukt i församlingen som är en vän till mig) flyga över östersjön och se om det är något att plocka till Sverige, och jag hänger på. Jag vet inte riktigt hur detta blir men det blir skönt att få en liten minisemester och få ägna sig åt lite bön och fördjupning (alltså mer än vanligt).

Jag har inte varit i Lettland sedan 1991 eller något sådant. Jag har hört att det skall ha förändrats något väldigt, det skall bli kul att se.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jaså dags att resa igen :)

Iskra sa...

Glöm inte utsläppsrätterna...

Excelsis sa...

:skamsen:

Iskra sa...

BTW så blev jag utmanad av Charlotte Therese och har valt att bolla vidare till dig: http://iskra-gnistan.blogspot.com/2008/10/en-utmaning.html

Iskra sa...

Jag menade inte utsläppsrättkommentaren som en pik, bara som en påminnelse :)

Excelsis sa...

Jag är lite 'in denial' vad gäller miljöhotet fortfarande och tänker mycket att det var ju lägligt att det kom massa företag som tjänar pengar på att sälja utsläppsrätter, nya bilar, el (samma vattenkraftel som tidigare men dyrare), osv. Jag känner doften av moralpanik och vill därmed sitta still i båten. Jag upplever inte miljöpartister i långa skägg som trovärdiga på området. Jag hade gärna hört någon som kan förklara för mig på sätt som inte förutsätter att jag är idiot genom att överförenkla det finns alltid två sidor, för och emot, komplexitet och i morgontvsoffan är detta så enkelt (klimatbalansera din resor och köp en etanolbil så är problemet löst), samt som inte tar apokalyptiska "Vi har sårat moder jord, nu måste vi blidka henne"-proportioner. Någon sorts Pascals wager på området känns inte heller rimligt. Man hör en dag att äta kött är hemskt, nästa dag skall det vara kravmärkt, nästa dag närproducerat, nästa dag är växthusuppdrivna tomater 1000x värre än tomater från Holland trots att de åkta lastbil osv. Det blir oöverskådligt, man kan inte (även om många gör det) springa på alla bollar. Min reaktion på detta blir (tyvärr) att sköta mitt.

Därav den förnicklade dumstruten.

Iskra sa...

Jo, så är det förvisso. Man kan inte lyssna på alla prognoser, tips och lösningar eftersom de växlar och motsäger varandra, precis som du säger. Men för mig personligen är inte heller förnekelse ett alternativ.

Jag själv har sedan flera år gjort vissa val och prioriteringar som känns rimliga och som baserar sig på konsekvenser och samband som jag själv kan förstå. Jag föredrar exempelvis KRAV-odlat framför närodlat, då det bortsett från miljövinster också ger hållbara inkomstmöjligheter och kapital i ursprungsländerna. Jag undviker att flyga sträckor där jag kan ta tåget, försöker att planerar semestrar så att jag inte flyger onödigt mycket. Äter inte kött (egentligen helt andra orsaker) och försöker i viss mån äta säsongsbetonade grönsaker. Jag handlar primärt miljömärkt om alternativet finns, men tittar också efter rättvisemärkning.

Dessa, och några till, riktlinjer behåller ag utan att i onödan följa TV4-diskussioner och kvällstidningschockar som ständigt tar upp hysteriska nya rön. Jag tror inte heller att vi står inför apokalypsen eller att vi på något metafysiskt sätt brutit en deal med jorden.

Viktigast av allt är dock att jag inte anser att jag gör någon orimlig uppoffring, ett par kronor mer för mjölken och ett par kronor mer för äpplena spelar i grund och botten ingen som helst roll.

Excelsis sa...

Iskra: Det låter som ett mer rimligt engagemang (kanske nog kommer äta kött ett tag till trots allt). Det kravmärkta är givetvis något som skall premieras och som jag också oftast väljer. Rör det sig om ägg och mjölk är det ganska enkelt. Det är kanske det som är, ställs man inför ett enkelt val kan man göra det valet.