måndag 26 maj 2008

Frihet


En märklig känsla av frihet infann sig idag.

Jag har blivit tillrättavisat, haft fel i sak både en och två gånger, blivit avvisad, till och med blivit orättvist behandlad. Men istället för att braka in skam, kamp eller mindrevärde, inte ens ett hårdhudat "vad vet de", eller "de förstår ju ändå inte", känner jag: "Jaha, jag har lärt mig något", eller "Jaså, där var gränsen". Det är som om jag var frikopplad från min egen värdighet, som att det inte spelar någon roll.

Tänk om det kunde vara såhär jämt, vad skönt det skulle ha varit.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan vara så jämt. Men då gäller det att ge upp stoltheten, vilket inte är så lätt minsann.

Tycker Paulus har förstått ett djup i tron här :

2 Kor 6:9-11
"Man kallar oss villolärare, men vi talar sanning. 9 Vi är misskända men ändå erkända, vi är döende men lever, vi är tuktade men inte till döds, 10 vi är bedrövade men alltid glada, vi är fattiga men gör många rika, vi är utblottade på allt men äger allt."

mvh sleepaz

Excelsis sa...

Du, stolthet har jag loads av. Det har funnits perioder i mitt liv då jag på ett mer grundläggande sätt har släppt på dylika försvar och varit fri i den meningen. Korta, men alltid underbara. Det kräver dock viss stabilitet och trygghet för att orka. Jag känner att vi börjar närma oss korsets mystik här... Det är mässa och körövning nu, skall se om jag orkar skriva något ikväll..

Frid!

Anonym sa...

Jaså du övningskör :)

Ser framemot att läsa din skrivning.

Z sa...

Och sedan gäller det att komma ihåg detta med hur måååånga gånger jag haft fel tidigare....för att känna ödmjukhet

Excelsis sa...

Kul med kommentarer.

Ödmjukhet, ja. Denna svåruppnåeliga dygd. Jag vet inte om det bara är jag, men så fort jag börjar bli medveten, tänka på det som ödmjukhet så börjar jag prestera ödmjukhet, bygga stolthet i att vara ödmjuk. Vad bakvänt det kan bli.

Anonym sa...

Men så kan det bli med det mesta tycker jag. Är jag snäll nu för att jag vill vara det eller är jag snäll för att jag måste vara det som kristen. Mycket saker kan lätt bli prestation om inte den helige ande leder mig till rätt beslut.

Iaf är det så för mig..