onsdag 27 augusti 2008

Barnuppfostran


Min kollega hade idag kontakt med en flicka som växt upp i Jehovas vittnen. Vad hennes problem huvudsakligen var kan göra detsamma. Men en del i problematiken är en enorm skuldfråga kopplat till bl.a. föräktenskapligt sex och får tvångshandlingar och seriös ångest som följd. Familjen som är välutbildad och välfungerande i övrigt har brutit med ett syskon som brutit med tron. Hon övertygar sig själv, lite krampaktigt, att Satan steg ner till jorden 1914, osv.

Detta gör mig förbannad, ledsen, lite rädd. Det ger alla belackarna rätt, religionen är potentiellt farlig och att tvinga in barn i detta är övergrepp.

Så passande att det var Jehovas vittnen. Det kunde precis lika gärna varit kristna.

(typ KCS)

4 kommentarer:

Papa Dan sa...

Rolig bild till ett allvarligt ämne. Som förälder så hamnar man i en komplicerad situation, när man själv har en syn på livet och det man tror vara rätt, man tror sig veta vägen till frälsningen och hur man i relation till det ska uppfostra sina barn.

I vårat fall är det ganska enkelt då jag och min hustru har olika tro. Vi kan prata öppet om vad vi tror på men just eftersom vi har så olika syn så blir det aldrig så att vi försöker vägleda barnen andligt. De får fråga om de vill men vi vill att de hittar sina egna vägar.

Jag kan tänka mig att det blir svårare i en helt kristen familj, särskilt när det kommer till bokstavstroende. Det är lätt att dömma och jag håller med dig Excel att det är uppåtväggarna fel! Men vi får ändå inte glömma att föräldrarna utifrån sin verklighet och perception tror och anser att de gör rätt.

Sedan, om vi ska komma in på bibeltolkningar, så ingår man ju faktiskt äktenskap genom samlaget så det infriar sig själv lite. Men men... det där kan bli en svår och djup debatt :D

Tolerans och öppenhet är något jag önskar alla församlingar!

Excelsis sa...

Papa: Ja, det är ju samma sak inom familjen som i församlingen. Frisk luft, annars blir det fort unket.

Sex kan man diskutera mycket. Jag tycker mig dock observera att den där höga moralen folk kan ha ibland brukar bli mindre högljudd efter någon månad i en parrelation...

Det skall i sanning bli intressant att uppfostra barn, om det nu är min väg..

Kraxpelax sa...

Instämmer. Det finns för mycket gammaldags krampaktighet som man inte alls mår bra av. Den allmänna tendensen är att det hela går mot sekterism och blir ointressant för normala människor.

Excelsis sa...

Krax: Kul att höra ifrån dig, det var ett tag sedan. Allt bra?