onsdag 31 december 2008

Seglivat boskap


Drift med bibeln är ofta ganska underhållande. Sidan här har en del härliga kommentarer till "absurditeter" i bibeln.

T.ex. denna kommentar om Seglivat boskap:


Först dödar Gud all egyptiernas boskap:

2 Mos 9:3-6 ..skall Herren låta en svår pest drabba din boskap på fälten: hästar, åsnor, kameler, kor och får... Herren har fastställt tiden och sagt att han i morgon skall låta detta ske i landet. Nästa dag gjorde Herren som han hade sagt: all boskap dog för egypterna, men av israeliternas boskap dog inte ett enda djur.


Därefter orsakar Moses variga bölder hos den redan dödade boskapen:

2 Mos 9:10 Då tog de sot från smältugnen och gick till farao, och Mose kastade upp sotet i luften och variga bölder slog upp på människor och boskap.


Därefter dödar Moses igen egyptiernas boskap, den här gången bara det förstfödda:

2 Mos 12:12 Den natten skall jag gå fram genom Egypten och döda allt förstfött i landet, både människor och boskap, och alla Egyptens gudar skall drabbas av min dom - jag är Herren.


Trots att boskapen, inklusive hästarna, blivit dödade i repris och dessutom blivit drabbade av bölder, meddelar Bibeln att Egyptierna förföljde Moses med hästar:

2 Mos 14:9 Egypterna förföljde dem och hann upp dem där de hade slagit läger vid havet - alla faraos hästar, vagnar och vagnskämpar och hela hans här - vid Pi Hachirot, mitt emot Baal Sefon.


----


Gott nytt år!

3 kommentarer:

Johanna G sa...

Haha! De kanske hann köpa nya boskap mellan varven? Fast hästar klassas ju inte alltid som boskap (vilket oftast brukar åsyfta endast kossor/nötkreatur), så just det sista är ju ingen nödvändig motsättning...

Excelsis sa...

Ja förmodligen. Det gäller ju att hitta den "korrekta bokstavliga tolkningen".. ;)

Jag tror på upprörda bönder som varit och köp nya för att komma tillbaka och någon dag senare upptäcka att de är döda igen...

Iskra sa...

Ekonomin måste ha blomstrat för boskapshandlare i alla omgivande länder.