lördag 7 februari 2009

Diskriminering


Efter Nogger Black-debaklet har nu myndigheten Centrum mot rasism kommit med ett nytt uttalande. Jag håller med om att en markering behövs gentemot poliser som kallar invandrare för "Apajaävel". Men uttalandet visar någonstans vilken värld politiker och politiskt korrekta organisationer lever i. Man vill ha en nolltolerans mot rasism och diskriminering. Man kanske menar rasism och kränkande särbehandling men man säger diskriminering. Diskriminera betyder skilja, man pratar om diskriminering mellan t.ex. färger. Men det är en annan sak tänker kanske du. Tyvärr är det inte det. Människan kan hålla c:a 200 person som individer, sedan börjar man generalisera. Det skapar ångest att inte kunna bestämma kön på en person man möter. Gruppering, systematisering, generalisering, del i människans natur. Vi kommer att tänka somalier och svenskar så länge vår hjärna fungerar som den gör. Fördomar har vid därför per definition. För att verklighetsanpassa dessa behövs kommunikation, medvetenhet och möten. Fördomarna måste luftas, diskuteras, bemötas, problematiseras. Är alla romer tjuvaktiga, är alla somalier arbetsskygga? Nolltolerans mot diskriminering. Vad händer? Locket läggs på och fördomarna trängs bort till de omedvetna delarna av personen. Lite som moralism gör med sexualitet. Där kan det inte symboliseras och hanteras. Men verkar fortsätter det göra, både på den negativt särbehandlade och den särbehandlande. Gjuts in i självbilden och skapar ger nytt bränsle åt fördomarna som inte får symboliseras och hanteras och så är det igång.

Den som inte är medveten om och förhåller sig till sina fördomar, utan tror att man är fri från dem, är troligen lika fördomsfull som skånepoliser som i sina brunstbröl stöter ut "Apajaävel". Man är bara lite mer raffinerad.

Kränkande särbehandling är ordet ni söker, centrum mot rasism.

edit:
Mer om polisen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Huve't på spiken!

Johanna G sa...

Intressant att du skriver så, för just det här med generaliseringar och ihopklumpning av folk i olika grupper och "fack" har jag tänkte på många gånger, och då just i de tankebanorna som du nämner - att det inte alls behöver vara något negativt att göra så!

Så tack för ett mycket intressant inlägg!

Anonym sa...

Mmm... har också tänkt på det. Det har att göra med hur vår hjärna är funtad. Man får hålla ett öga på sig. /bokmalin