onsdag 11 februari 2009

Utan förvarning (ofrivilliga bloggtips)



Jag får uppmana alla svenskkyrkliga att läsa följande bloggposter: 1, 2 och följande artikel.

Det är så dumt.

Nu blir det inga fler inlägg om svk idag...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, kyrkans demokrati är ett skumt arv från statskyrkan. Bara det att svea rikes lag än idag reglerar hur kyrkan styrs är ett mystikum.

Att uttalanden som det där fälls av kyrkans förtroendevalda är i sin tur inget konstigt, det är bara att sitta med vid ett kyrkrådsmöte någonstans så förvånas man nog mer över att de inte kommer oftare.

Jacob Hjort sa...

Iskra: Nä, det är kanske inte så konstigt. Men hur förhåller man sig. Deras makt är ju en realitet. De är ju "framvalda av oss" (och alla hedningar som är med i SVK).

Anonym sa...

Det finns två intressanta aspekter i detta.
1. Om man inte bör uttala sig när man tycker något annat än riksdagens majoritet så kan Olle Burell ta sig själv på orden och låta bli att uttala sig som oppositionspolitiker. Undrar om Mona håller med. För att inte tala om alla journalister som blir arbetslösa.

2. I lagen om Svenska kyrkan står det att den skall vara Evangelisk-Luthersk. Vilken svensk domstol kan döma att den inte längre är det? Vem skall man anmäla? Riksdagen för att de stiftat en omöjlig lag, eller Svenska kyrkan för att de inte längre är Evangelisk-Lutherska? För det är väl knappast lagstiftarens intention att SvK skall kunna döma sig själv i denna teologiska fråga?
Man borde skicka in en polisanmälan efter nästa kyrkomöte.

Jacob Hjort sa...

Peter: Välkommen.

Där har du en idé. Polisanmälan. Man kanske kan få skadestånd.

Det kan ju inte vara länsstyrelsen som håller i denna föreningsverksamhet och inte heller förvaltningsdomstolarna.

I övrigt, god analys.