måndag 9 februari 2009

Om förebilder


Förebilder är något mycket bra. Människor man möter som kan mer, är mer överlåtna, mer kärleksfulla. Emellanåt svävar de så långt fram att man bara får böja sig, men även detta är nyttigt. Utan förebilder stagnerar jag fort, nöjer mig, börjar kompromissa. Men med förebilder kan man sträcka på benen, man kan växa, skyddad från den pinande vinden. I mötet med vissa människor blir man gång på gång påmind om hur fort man glider, deras liv blir ett evangelium, ett korrektiv. Stora liv som speglar Ordet, som säger mer än aldrig så många predikningar. Helgonens liv. Tack Gud för alla förebilder!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vet du någon bra bok / hemsida där man kan läsa om olika helgon? För de är ju onekligen bra förebilder till stor del.

Jacob Hjort sa...

Hans: Jag har två helgonlistor i länklistan nere till höger, en på norska och en på engelska. Vi har mycket att lära av historiens kanoniserade helgon, men legendbildningen kring framför allt medeltidens helgon gör ibland deras helighet lite otydlig. Antika helgon som Antonius och Simon Styliten har helt klart något att lära oss, moderna helgon som Maximilliam Kolbe, Therese av Jesusbarnet och Rysslands staretsar är också tydliga förebilder.

Jag tycker dock att det finns många okanoniserade helgon som kanske till och med känns mer relevanta. Dag Hammarskjöld, Dietrich Bonhoeffer, Martin Luther King jr., Hjalmar Ekström m.fl. vilkas liv går att studera och hålla som föredöme på samma sätt.

Men som sagt, nere till höger!

Anonym sa...

Tackar!