torsdag 19 juni 2008

Bloggtips: Katholou - om mission


Som lite balans till den missionsiver som finns inom protestantismen rekommenderas läsaren att ta en sväng till David Heith-Stades blogg vilken publicerat en encyklika om ortodox syn på mission.

Jag finner den mycket tänkvärd. Bloggen verkar för övrigt vara bra. Troligtvis är det bara jag som får H.P.Lovecraft-associationer av namnet.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har visst du blivit utmanad du också. :)

http://sleepaz.blogspot.com/2008/06/blogguppmaning-ge-omgivningen-order.html

Anonym sa...

Även om jag är väldigt förtjust i H.P. Lovecraft, och skräckgotik överhuvudtaget, så är "Katholou" en referens till Aristoteles och inte till den vars namn vi aldrig får nämna tre gånger...

Som den galne arabiska poeten Abdul Alhazred uttryckte det:

"That is not dead which can eternal lie,
And with stange aeons death may die."

Jacob Hjort sa...

David: Välkommen. Ja jag läste detta på din blogg. Jag måste säga att texten du publicerade och som jag också länkade växer ju mer jag tänker på det. Det sätter ord på något jag tänkt ganska länge.. Mission som tvång och hets kan inte gärna vara rätt, dessutom leder det så ofta fel (nu får jag väl alla evangelikala kristna på mig)..

Sleepaz: Ay, laddie! (Vem skall jag uppmana, alla bloggare jag har någon kontakt med är ju uppmanade redan, får rota.)

Anonym sa...

Angående mission. Jesus säger i slutet på Matteus att vi skall gå ut och göra alla till lärljungar. Vi skall sprida ordet. Vi skall föra herrens får på bete med Guds ord.

Där Guds ord når fram kommer det göra nytta. Det är dock aldrig vi som kan frälsa en människa.

Men tänk på dem som varit innan oss och fört oss på bete. Tänk på dem som dött för att tron skall föras vidare ända hit till norden. Tänk på alla martyrer, Stefanos,Paulus osv som till varje pris ville att människor skulle ta emot Guds ord.

Lite ord från mig :)

Anonym sa...

sleepaz,

Frågan är hur man skall göra detta och vilka som skall göra detta.

Saken är den att man många gånger får en känsla av att kristendomen är en åsikt när man talar med protestanter och att missionens syfte är att få så många som möjligt att bli anhängare av denna åsikt (det är dock oklart vad åsikten egentligen innefattar förutom orden "Gud" och "Jesus"), sedan får man en massa absurda fenomen som "kristen hårdrock", "brottning för Jesus", eller det evangelisk-lutherska samfund i Tyskland som här om året gjorde en nakenkalender med bibliska motiv för att öka intresset för Bibeln hos ungdomar...

Jag är personligen mycket skeptisk till den här ändamålet-helgar-medlet-mission, som många protestanter tillgriper, särskilt då det är så luddigt och oklart med vad de egentligen menar med "kristendom".

Problemet tycks vara dels att man är individualister och sedan att man bygger på "tron allena" (vilket oftast i själva verket helt enkelt tycks avse "åsikten allena") samt "Bibeln allena", vilket leder till att det finns lika många kristendomar som protestanter...

Anonym sa...

David.

Visst finns det en gräns man kan passera. Och vart den gränsen skall dras kan inte jag svara på. Sålänge det leder till att människor dras till korset och får uppleva en personlig relation till Jesus då kan jah inte säga något. Fast blir det en jippo där man kan försöker sälja Jesus i form av div tveksamma metoder då kan man ju såklart ställa sig skeptiskt till det.

Frid

Jacob Hjort sa...

Frågan är ju alltid hur man kan förmedla någon som man inte känner. Definitionen ortodoxi som rätt tillbedjan istället för rätt tro är tänkvärd.

Sleepaz - då du har en Gudsrelation är du helt rätt ute, min (och kanske Davids) erfarenhet är dock att det tyvärr ganska ofta är människor utan Gudsrelation som ger sig ut och försöker få människor att följa Jesus. Hur skall man kunna visa till något man inte känner? Och vad är en munnens bekännelse värd ifall det inte får något grepp, ger någon konsekvens? Att göra människor till lärjungar kräver ett och annat. Min erfarenhet är att den missionshets som ofta finns inom evangelikala kyrkor får folk att rygga. Man upplever det som påträngande och reaktionen från de ofta unga otrygga kristna som försöker missionera blir snarare dömande av dem som inte vill ta till sig evangeliet. Du har ju allt detta färskt. Vad hade hänt ifall du inte hade bett? Jag lägger fram min syn här för att kunna diskutera den, inte för att du nödvändigtvis har en annan åsikt. Ambitionen är hursomhelst diskussion, inte konflikt. :)

Anonym sa...

Jo du har rätt, visst är bra att man känner den man vill att folk skall möta.

Men hur det ser ut ute i världen och hurvida man skall bedömma hur "kristna" dem är som evangeliserar är har jag ingen aning om.

Jacob Hjort sa...

Nej, vem kan veta det.. Jag antar att man får låta magkänslan råda.