torsdag 12 juni 2008

Morgonbön hela sommaren!


En liten skylt gjorde mig mycket glad idag.

Kyrkan kommer att vara öppen för morgonbön under hela sommaren.

Nu får jag utnyttja min möjlighet att flexa. Det är helt enormt vad mycket som har hänt på de två åren jag bott här. Det börjar bli ett Guds hus i den här kyrkan...

17 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter härligt.. Hoppas det blir lite folk då.

Johanna G sa...

Mmm, avundas dig. Äkta lyx!

Jacob Hjort sa...

Ja visst är det lyxigt.. Och visst är det tragiskt att det upplevs som lyxigt. Bön 24-7 borde man kunna ha i en stad med 50000 invånare... (det är ju viktigt med mål..)

Johanna G sa...

Förvisso. Men erkänn att det är skillnad på organiserad - dvs folk kommer för att tillsammans be - morgonbön varje dag och bara allmänt pågående bön, som snarast är att likna vid "staffetbön", dvs man ber en i taget och sen tar nästa vid istället för att göra det tillsammans. Om du förstår vad jag menar?

Jacob Hjort sa...

Ja visst. Det är snarare ett uttryck för klosterromantik från min sida. Vigilior och grejer...

Stafettbön hade det också kunnat bli ifall kyrkan var öppen och folk kom och bad spontant.

Missförstå mig inte, jag är jätteglad för detta framsteg..

Johanna G sa...

"Vigilior och grejer" är ju hur bra som helst! Hellre det än staffetbön.

Jacob Hjort sa...

Hehe.. Ja då är vi två i detta avlånga land.. Skönt att veta att det finns fler. Har du tideböner uppe hos dig?

Jag har slitit i snart ett år med att be completorium. Eller slitit, det har gått förvånansvärt smärtfritt. Men det är för mig uppenbart att det är en böneform man måste vara kallad till, eller snarare den är meningslös utan en Gudsrelation.

Johanna G sa...

Mmm. Eller ja, vi har haft tidebönder - laudes och completorium - under terminen, men nu är det sommaruppehåll. Så nu har vi "bara" högmässa på söndagarna och läst (enkel) mässa på onsdagarna. Fast jag saknar tidebönerna. Vet inte om Katolska Kyrkan har mer igång över sommaren som man skulle kunna smita in på, annars är det nog ganska sommardött just tom slutet av augusti...

Johanna G sa...

Och förresten tycker jag att vi är ganska många som gillar tideböner, vigilier osv i detta avlånga land, så vi är nog fler än två :)

Jacob Hjort sa...

Jo jag vet, jag har bara ett visst martyrbehov så här på fredagkvällen. :)

De andliga behoven blir ju egentligen inte mindre under sommaren. Jag hade tänkt att lösa det genom en resa till Taizé. Jag tror jag får boka den resan snart...

Bara en fråga, bor du på St Ansgar?

Johanna G sa...

Jupp. Känner du till Ansgar? *förvånad* Fast jag borde kanske inte vara förvånad, väldigt många fler känner till Ansgar än vad jag ibland inbillar mig...

Johanna G sa...

Martyriet är en stor gåva från Herren :)

Jacob Hjort sa...

Jag har en kusin som har bott där (tre år sedan kanske?) och så har jag bott på Laurentiistiftelsen i Lund och det finns väl någon sorts samarbete eller vad det nu är där emellan (vi bad en del för Ansgar)..

Johanna G sa...

Ser man på! Jag flyttade dock hit för bara ett år sedan, så tyvärr känner jag nog inte din kusin.

Laurentii och Ansgar är väl "systerkyrkor" tror jag de själva säger. Båda drivs av stiftelser inom SvK och får inte ett öre av SvK alls.

Jacob Hjort sa...

Och är fyllda av prästbarn..

Jaja, trevligt hur som helst. Men är inte terminen slut nu?

Johanna G sa...

Jojo, de har många fler likheter än så. Båda är högkyrkliga, osv, båda är kyrkor knutna till studentboende (eller är det studentboendet som är knuten till en kyrka??), osv.

Jo, och det är därför de har dragit ner på så mycket verksamhet. Men delvis är jag från Uppsala från början, så jag har inget stället att åka hem till, delvis sommarjobbar/-pluggar jag på universitetet, så jag har det rätt bra här där jag är.

Jacob Hjort sa...

Ja, jag var kvar några veckor någon sommar i Lund, väldigt annorlunda, men rätt skönt..