onsdag 17 juni 2009

NOD om utveckling


I den utmärkta tidskriften NOD:s senaste nummer tas i artikeln "den dolda läroplanen" begreppet utveckling upp som vår tids yttersta orsak. Hygien var ett tidigare liknande ord, använt i olika kombinationer - rashygien, mentalhygien. Att Lubbe Nordström med sitt Lort-Sverige byggt det rena folkhemmet med familjen Myrdals tvångssteriliseringar som yttersta konsekvens. Det nya värdeordet är alltså utveckling. Man kan se TQM och managementkulturen som arvtagare, vilka på allvar lyfter upp de gamla upplysningsidealen om att allt kan bli bättre, vi kan ständigt nå högre höjder, och detta är ett ändamål i sig. Det är faktiskt ändamålet. Vi har utvecklingssamtal för att varje år bli bättre på vad vi gör, när de facto väldigt lite ser ut att bli så mycket bättre över tid. Vi omorganiserar för att få den optimala organisationen, med konsekvensen att man ständigt bryter upp konstellationer som aldrig hinner bli effektiva. Hälsa är inget vi har utan vi presterar - det till den grad att vi inte längre kan lita på kroppens signaler av hunger och törst - allt skall standardiseras och schemaläggas.

Byråkratin (i Webersk mening) är verktyget som skall standardisera och kvalitetssäkra befolkningen i utvecklingens namn.

Mycket intressant artikel. Tankarna passar bra med mitt inlägg om Star Trek för någon vecka sedan.
Man kan fundera kring inlägget nedan. Andlig utveckling. Andlig vägledning mot andliga framsteg. Ignatius kanske passar denna kultur bra.

1 kommentar:

StenHuggarn sa...

Hej!

Har startat en liten smidig webbring som sammanfogar våra kristna hemsidor och bloggar! Gå med du med och sprid ditt budskap, öka även trafiken till din sida.

Webbringen heter Frälsaren.

/StenHuggarn.

http://fralsaren.blogspot.com/2009/06/fler-besokare.html