söndag 14 juni 2009

Prästvigning och kyrkostyrelserekommendationer


Nu har jag gnällt över allt vad kyrka, stift och biskopar heter länge. Dagens prästvigning i Göteborg var dock exekverad med den äran. En levande och djup liturgi, bra flyt, härlig sång och biskop Carl-Axel på hemmaplan när han predikar om dopet. Dagar som denna är jag ganska glad att jag tillhör Svenska kyrkan.

En liten kommentar till kyrkostyrelsens rekommendation. Jag ser att man ansträngt sig för att göra något som liknar en teologisk analys:
I skrivelsen till Kyrkomötet betonas att äktenskapet, enligt evangelisk-luthersk uppfattning, är en samhällsinstitution som regleras av civila myndigheter. Ur ett skapelseteologiskt perspektiv har äktenskapet till syfte att stödja den inbördes relationen mellan makarna samt ge en trygg inramning för barn som växer upp, menar kyrkostyrelsen.
Gott så långt. Skulle detta bli kyrkomötets beslut är jag beredd att böja mig och vara kyrka även i detta. Det kvarstår dock för kyrketablissemanget att bevisa att man ta en ställning som motsätter sig tidsandan.

Andra bloggares kommentar till detsamma: Markus Wallgren, Frimodig kyrka, Karin Långström-Vinge, Dag Sandahl

4 kommentarer:

Jonas sa...

Jag är övertygad om att detta ändå kommer att leda till Sv K grav så småningom. Trakasserierna mot de som inte vill viga homosexuella kommer att tillta, man kommer inte att kunna vigas till präst med fel inställning, inte bli kyrkoherde eller biskop..och för väldigt många är ju detta inget annat än heresi. Det är bra att kalla saker vid dess rätta namn och vara ärlig om det.

Excelsis sa...

Jonas: Ja, det är inte alls omöjligt att du har rätt. Att kalla det heresi är kanske dock att ta i. Det är ju ingen utsaga om Gud överhuvudtaget, utan snarare en slapp hållning till Guds uppenbarelse och Kyrkans tradition som detta kan ses som ytterligare ett bevis i raden på. Hade man haft förtroende i stort, och det hade varit en förutsättningslös diskussion kring teologin som föregått beslutet tror jag inte det hade varit en så stor sak.

kyrksyster sa...

Läst en del bloggar om denna prästvigning. Även talat med sonen som var där...

Roligt att det tydligen var en fin prästvigning.

Samkönade äktenskap är ingen enkel och självklar fråga. Inte ens ur bibeltolkningsperspektiv. Men är det något som hör till det "världsliga regementet" kanske det kan vara en lättnad för många...

Excelsis sa...

Kyrksyster: Precis.