fredag 24 april 2009

Döda sitt ofödda barn


Det är märkligt att man kan förfasas över omskärelse - "det är helt sjukt att man kan få skära i sitt barn". Samtidigt som man accepterar ett skuldlöst dödande av sitt eget ofödda barn. Hänvisning till religiösa urkunder är i sammanhanget irrelevanta.

5 kommentarer:

Carolina sa...

så du jämför på fullaste allvar ett embryo med ett barn? jämför du räkor med barn också? skulle du tycka det vore okej att t ex skära bort öronsnibbarna på sitt barn? tatuera barnet?

Excelsis sa...

Carolina: Jag har svårt att få ihop det. Jag jämför embryon med barn eftersom det förr eller senare, om allt går rätt, blir ett barn. Det är inkonsekvent enligt min mening att det nyfödda barnet är så heligt och orörbart och det ofödda är biologisk materia inte ens värdigt en begravning. Jag är inte för att skära av örsnibbar och tatuera barn, jag har dock respekt för kulturer där man gör detta.

Som jag har skrivit tidigare är jag för fri abort, jag tycker att abort bör ledsagas med samtal, och jag tycker abort skall motverkas genom sexualupplysning och bättre tillgänglighet till preventivmedel. Detta inlägg är inte ett angrepp på rätten till abort, förstå mig inte så, den titel jag valde är kanske därmed olycklig.

Jag skulle själv aldrig drömma om att omskära mitt eget barn, skulle inte vilja bli det själv. Samtidigt vet jag inte vad av det som är förutsatt i vår kultur, i en annan kontext hade setts som galet. Jag har hört om judar i Sverige som tycker detta har varit jobbigt, jag är ganska säker på att det finns judar som är glada att de är omskurna. Kulturkrocken blir där ett problem.

Tubbo sa...

Vem jämför räkor med barn?

Är det ateister?

Eller är det så att man jämför mänskliga embryon med räkor?

Var jag jämförbar med en räka när jag låg i min mammas mage?

Var det allt jag var värd?

Jag fattar ingenting..

Rolf sa...

Jag är emot abort men de som är anhängare av abort, måste se på embryot som ett ickemänskligt liv för att kunna göra detta. Exemplet här att se embryot som något ickemänskligt som ex en räka eller fluga eller något annat gör att det är enkelt att göra abort. Men att jämföra mänskliga embryon med detta är märkligt. Ett embryo som har allt för att bli en tänkande och kännnande varelse med arvsanlag från sina föräldrar är som att döda något som är en del av en själv. Jag tänker då ur en människas synvinkel. Jag jämför inte människa med djur.

Excelsis sa...

Ja, om embryot är mest människa eller räka? DNA-analys borde kunna ge en del svar.. ;)