lördag 18 april 2009

Våld och sånt

I natt smäller det. UFC97 går av stapeln. Maktens kärna, två viljor som möts. För visst är det så, det finns en konkret verklighet utifrån vilket allt sedan är variationer. Precis som storhjärnan sluter sig runt reptilhjärnan och ger upphov till fantastiska variationer på teman man känner igen från djurens rike - dominans, sexualitet osv. Precis som kriget enligt Clausewitz är krigets fortsättning med andra medel är politiken viljans sublimering. Här är viljan så avklädd vi finner den inom lagens råmärken. Förstår vi det anarka, det bortom den kulturellt styrda perceptionen blir livet mycket enklare. Förstår vi aggressivitetens väsen kan vi känna igen den i oss själva.

Avsmaken är en naturlig första impuls, precis som vi vänder oss bort från lidandet och annat som kan skaka oss ur vår trygga tillvaro. Nihilismen kan åtminstone skänka oss detta - öppnade ögon för människans sanna natur. En bild av människan som kan förklara både Pol Pot och Maximilliam Maria Kolbe.

Och visst finns det något fascinerande med Krigaren, om det så är i samurajens, riddarens eller främlingslegionärens form. Det är deras makt som korset besegrar, Jesus inför Pontus Pilatus.

Någon kanske tycker att man bör vända bort sitt ansikte. Seendets Gud vänder inte bort sitt ansikte.

tv

2 kommentarer:

Anonym sa...

nakna män som brottas, härligt :)

Excelsis sa...

Hehe.. Bögeri!