måndag 20 april 2009

Förlöjligade av kändisar


Som vanligt i den nyateistiska religionskritiken tar en person med en titel/kändis rent tramsiga argument, rakt av plagierade fram amerikansk förlaga, och slänger ut dem i mediarymden. I detta fall tycker SvD att de är värda att publicera.

Lisbeth Pipping, författare, forskare, föreläsare och mamma, Alingsås, är senast i raden. Man kan ju tycka att det borde bli lite pinsamt att översätta denna text, vilket en kommentator uppmärksammat, men icke.

Det tycks som att historiens kristendom och den historiska kristendomen vandrar längre och längre ifrån varandra, trots att den finns där rakt under ögonen. Förlöjligade av kändisar; det är väl det man får ta till när det sakliga inte räcker.

9 kommentarer:

Friskytten sa...

Bibeln är en mångsidig meny där var och en kan välja det som bäst passar deras åsikter. Visst rycker religionskritikerna ut enskildheter, men det gör ju också de som t.ex, är emot kvinnliga präster eller homosexualitet. Vilka enskildheter som är viktiga och vilka som man kan bortse från är lite oklara, men det verkar bero mycket på vad uttolkaren själv tycker.

friskytten.blogg.se

Excelsis sa...

Precis. Kontextlös tolkning av bibeln kan leda till vad som helst. Därför måste man vända sig till den kyrkliga traditionen för att få reda på vad som räknas som kristet, till och med vad man menar när man säger bibeln som rättesnöre.

Nitros sa...

Det är inte bara en, utan flera kommentatorer på SvD-sidan som påpekar att texten är ett plagiat. SvD raderar dock dessa kommentarer ganska snabbt, så det var därför du bara såg en enda.

Excelsis sa...

Nitros: Det låter mycket märkligt. Kanske de inser att det är pinsamt...

Excelsis sa...

I dessa upphovsrättsintrångstider menar jag.

Anonym sa...

Tramsiga argument? Är det därför det finns tusentals olika sekter och grupperingar inom kristendomen där åsikterna går isär?

Excelsis sa...

Anonym: Vad har det med saken att göra? Kristen tros kärna är i grunden mycket väl definierad. Lisbeth Pippings "bibelläsande" präglas ju inte direkt efter ett försök att förstå. "Forskare" som hon är bör hon kanske forska lite innan hon skriver (om hon nu hade skrivit det själv, det hade dock krävt både arbete och analys).

JemyM sa...

Vi har ju den enorma fördelen att vi bor i en sekulär demokrati nu. Att göra sig lustig över bibeln är att göra sig lustig i vad de tyckte förr, och att påminna oss om hur långt vi kommit.

Excelsis sa...

JemyM: Ja, de punkter som man tar upp där var ju knappast ens giltig på Jesu tid...